marți, 13 martie 2012

Prajitura cu portocale

Prajitura cu portocale este ideala pentru perioada sarbatorilor de iarna, pentru ca in casa va mirosi divin a portocala. Insa o puteti incerca in orice anotimp, mai ales daca doriti un desert mai putin dulce si mai mult acrisor.
Avem nevoie de:
unt 200 g
faina tip 000  - 750 g  (3 pahare de 250 ml)
lapte 150 g
drojdie uscata 1 lingurita
zahar 1 pahar de 250 ml + 1 lingura (pentru aluat)
portocale mai maricele 2 buc
1 varf de cutit cu sare

Amestecam drojdia cu laptele caldut, 1 lingura de zahar si sarea.

Punem acest amestec intr-un loc cald, pana se formeaza spuma deasupra.
In cazul in care spuma intarzie sa-si faca aparitia, aprindeti un ochi la aragaz, lasati sa arda puternic cateva minute, il stingeti, apoi lasati vasul pe acest ochi si drojdia va incepe imediat sa se activeze.

Punem untul si faina intr-un bol
Si le framantam pana se formeaza firimituri
Peste acestea turnam amestecul cu lapte si framantam un aluat moale si nelipicios.

Bolul in care se afla aluatul se acopera cu o folie de plastic alimentara si se lasa sa creasca putin, timp in care pregatim umplutura de portocale.
Portocalele se spala temeinic, inclusiv cu burete si detergent de vase.
Decojim una dintre portocale, eventual intr-o forma in care cojile pot fi folosite ca decor.

Taiem in cuburi ambele portocale (una decojita si una intreaga).
Punem portocalele intr-un blender si le maruntim temeinic.

Peste portocale adaugam zaharul si amestecam.
Asta-i tot ce-i facem umpluturii. Deloc complicat, nu-i asa? :)

Revenim la aluat, pe care il impartim in 2 bile.

Pregatim vasul in care vom coace prajitura. Eu am folosit o forma rotunda pentru blat de tort, dar nu am fost inspirata pentru ca tot sucul din umplutura a curs in cuptor si a fost un mare fum la mine in bucatarie. Asadar, folositi o cratita rezistenta mai degraba, tapetata cu hartie de copt. Incalziti si cuptorul pentru ca imediat il vom folosi.
Intindem o foaie de aluat cu dimensiunea apropiata de cratita in care vom coace prajitura, apoi o instalam in aceasta.

Turnam umplutura

Intindem si a doua foaie de aluat pe care o potrivim cu grija deasupra umpluturii. Este necesara putina indemanare deoarece umplutura este moale.

Punem prajitura in cuptor si o lasam sa se rumeneasca la o temperatura medie.

Scoatem prajitura cand s-a rumenit si imediat o ungem deasupra cu putin unt.

Acum o lasam sa se raceasca complet, apoi o scoatem din forma si o ornam dupa bunul plac.


Si o sectiune
Este foarte important sa nu tineti aceasta prajitura la frigider, deoacere se vor intari foarte tare foile.

joi, 8 martie 2012

Mucenici moldovenesti

Intotdeauna m-au fascinat mucenicii moldovenesti, mult mai sofisticati si buni fata de cei muntenesti.
Pentru ca maine se consuma asa ceva, dis de dimineata am inceput sa impletesc colacei.
Pentru 20 de mucenici avem nevoie de:
faina tip 000 - 550 g
apa (calda) - 125 ml si 300 ml pentru sirop
drojdie uscata - 1 plic
lapte (cald) - 125 ml (+ 3 linguri pentru uns)
zahar 150 g pentru aluat si 150 g pentru sirop
oua - 1 pentru aluat si 1 pentru uns
unt - 80 g
sare - 1 lingurita
miere - cam 3 linguri
nuca macinata - 100 g
optional 1 lingura esenta de vanilie pentru sirop

In prima faza facem aluatul astfel:
Punem intr-un vas incapator (bol, cratita) faina, sarea, drojdia si zaharul. Adaugam 1 ou, untul, laptele si apa (caldute, nu fierbinti). Incepem sa framantam aluatul (cam 20-25 minute), pana acesta devine elastic si nu se lipeste de maini. Este destul de solicitanta aceasta etapa, dar merita!
Punem aluatul intr-un vas, acoperim cu folie de plastic si lasam la crescut, in loc cald, cam 1 ora.
Dupa ce aluatul a crescut il asezam pe masa de lucru (presarata cu faina) si il impartim in 20 de bile aproximativ egale. O bila trebuie sa fie de dimensiunea unui ou.
Din fiecare bila formam cate un snur lung si subtire cam de grosimea unui creion. Asezam snurul "in doua" si incepem sa impletim.


Se prind capetele impletiturii si se formeaza un colacel
Pe care apoi il rasucim, sa formam un 8.

Dupa 20 de astfel de operatiuni, punem mucenicii in tavi tapetate cu hartie de copt si lasam sa creasca inca 1 ora.

Intre timp pregatim siropul din 150 g de zahar, 300 ml de apa si 1 lingura esenta de vanilie. Se pune zaharul intr-un vas, se toarna apa si esenta, se dizolva zaharul, se pune la fiert si lasam sa fiarba cateva clocote, stingem focul si racim siropul. Nu e deloc mare filozofie.
Dupa ce s-a scurs ora si mucenicii au crescut, ii ungem cu un amestec din 1 ou batut + 3 linguri de lapte.

In cuptorul preincalzit introducem tava cu mucenicii, la o temperatura medie, pana cand acestia s-au rumenit frumos.

Imediat ce i-am scos de la cuptor, insiropam mucenicii cu siropul preparat, folosindu-ne de o pensula sau o lingura (fiti generoase cu siropul, chiar daca curge in tava - asa se insiropeaza si baza, ca sa nu zic "fundul").
Dupa sirop, ungem mucenicii cu miere si presaram nuca macinata.
Lasam in tava pana se racesc,  timp in care isi trag fix atata sirop cat au nevoie.

Cam asta a fost. :)
Si cam asta a rezultat
Da, sunt foarte buni! :)