joi, 28 iunie 2012

Salam de biscuiti

Pentru 3 salamuri de biscuiti mari avem nevoie de:

1 kg biscuiti populari
1 pachet de unt
50 g cacao
1/2 kg rahat
200 g stafide
2 pliculete zahar vanilinat
2 fiole esenta de rom + 2 lingurite (pentru stafide)
300 g zahar
1 litru lapte
foi de celofan
100 g nuca de cocos/nuca macinata sau 50 g pudra de cacao (optional)

Mai intai trebuie sa pregatim ingredientele, faza care ne ia cel mai mult timp.

Spalam stafidele si le lasam la inmuiat in apa cu 2 lingurite esenta de rom. Preferabil aceasta operatiune o facem cu vreo 2 ore inainte. Cand stafidele se hidrateaza suficient, le punem la scurs intr-o strecuratoare.

Rupem biscuitii cu mana



Taiem rahatul in cubulete, pe un blat pudrat cu zahar pudra. Nu taiati rahatul in faina, decat atunci cand faceti cozonaci.



Incepem sa facem sosul de cacao:

Punem laptele intr-o cratita la foc mic si cand s-a incalzit adaugam zaharul, amestecand pana la topirea acestuia. Apoi adaugam cacaoa, cernuta printr-o sita mica sau o strecuratoare de ceai mai mare. Cacaoa se adauga in ploaie, cate putin, timp in care amestecam continuu.




La final adaugam si zaharul vanilinat.



Dam cratita de pe foc si adaugam untul taiat cubulete


Amestecam usor pana la incorporare. Lasam sa se mai racoreasca sosul putin si apoi adaugam fiolele cu esenta de rom.

Va recomand ca in acest punct sa gustati din sos, sa verificati daca are suficient zahar. Daca credeti ca nu este destul de dulce, mai adaugati 2-3 linguri cu zahar.

Intr-un vas incapator punem biscuitii, rahatul si stafidele



Apoi adaugam sosul de cacao


Si incepem sa amestecam usor, cu o spatula sau o lingura de lemn, pana se omogenizeaza toata compozitia.


Cam asta este compozitia. Acum incepem sa formam salamurile.

Intindem o foaie de celofan si presaram putina nuca de cocos.


Apoi asezam cam o treime din compozitie

Incercam sa-i dam o forma cilindrica, ajutandu-ne de o lingura.
Presaram putina nuca de cocos deasupra compozitiei
Si incepem sa rulam, ajutandu-ne de foaia de celofan. Nu e mare filosofie si daca nu iese bine din prima, desfacem si mai incercam o data. :)


Eu am facut 2 salamuri mari si 2 mici.

Salamurile merg la frigider cel putin pana a doua zi. Din experienta va spun ca un salam de biscuiti este cel mai bun dupa vreo 2 zile de stat la rece.

Si a doua zi.. se degusta... :)


marți, 26 iunie 2012

Turnulet cu dovlecei si branza


Un preparat de vara, usor si rapid de realizat.

Avem nevoie de:
dovlecei
branza rasa
ulei pentru prajit
sare, piper
marar

Dovleceii se spala si se taie rondele de aproximativ 1 cm.

Se sareaza, pipereaza si se lasa cam 10 minute, sa aiba timp sa elimine apa.
Intre timp incingem uleiul in tigaie, stergem fiecare feliuta de dovlecel cu un prosop absorbabil de hartie si prajim pe ambele parti, pana se rumenesc bine.



Cand sunt gata, incepem sa montam turnuletele: o felie dovlecel, branza rasa deasupra, marar, iarasi dovlecel, iarasi branza si asa mai departe. Deasupra decorati cu ce aveti prin frigider, la inspiratia fiecaruia.


Se poate servi cu un mujdei zdravan sau cu o salata de rosii si castraveti.

Este o varianta light a dovleceilor pane. Pentru o varianta  super-light, dovleceii se rumenesc pe gratar.



luni, 18 iunie 2012

Aperitiv 'Pinguini'


Un aperitiv rapid si foarte interesant!

Avem nevoie de:

masline negre fara samburi
pasta de branza (poate fi cumparata gen Almette, dar sa fie simpla, alba)
rondele de morcov
scobitori.

Maslinelor ce vor deveni corpul pinguinilor li se aplica o taietura, si astfel le putem umple cu crema de branza.

Din rondelele de morcov se taie un V, ce va deveni "ciocul" pinguinului.

Dupa aceste operatiuni incepem sa montam pinguinii

Cred ca imaginile descriu cel mai bine modul de asamblare



Felicitari, ati realizat primul pinguin!
Acum, la treaba, pana creati o armata de pinguini!! :)

La crearea pinguinilor puteti cere ajutorul copilasilor, SIGUR vor fi incantati!!




Oua umplute "ciupercute"


Avem nevoie de:

oua fierte tari
rosii  - in numar egal cu ouale fierte
putina branza (eu am folosit telemea de vaca)
branza topita - am avut la dispozitie un sul si mi-a si ramas
1 castravete pe care il taiati in rondele
cateva fire de marar
50 g unt
sare, piper (preferabil alb)

Fierbeti ouale si le decojiti. Apoi taiati ambele capete, iar prin capatul mai larg scoateti cu atentie galbenusul.


Procedati in acest fel cu toate ouale.

Intr-un bol adaugati galbenusurile, branza telemea, mararul (spalat bine si tocat), untul, sarea, piperul si cam 2 linguri cu branza topita.


Toate ingredientele se mixeaza bine pana rezulta o pasta omogena. Daca pasta este prea tare, mai puteti adauga branza topita sau unt.



Cu o lingurita si multa rabdare incepem sa umplem ouale.


Dupa ce le-am umplut, deasupra umpluturii asezam o feliuta de castravete.

 Si asezam ouale pe un platou, cu partea cu castravete dedesubt.

Rosiile spalate le taiem pe jumatate

Iar partea de deasupra o asezam peste ouale umplute.


Apoi incepem sa decoram ciupercutele cu branza topita. Cel mai bine ne ajutam de un pos, sau, in lipsa acestuia, de o punga rezistenta, intepata cu o scobitoare.
Adaugam punctulete deasupra:




Felicitari, ciupercutele voastre sunt gata!

Sunt de mare efect si incanta si adultii, nu numai copiii.












duminică, 3 iunie 2012

Tarta cu crema de portocale si fructe

Tot timpul am fost ferm convinsa ca e taaaare complicat sa faci in casa o tarta cu fructe. Asta pana am incercat si m-am convins ca de fapt este .. foarte usor.
Nu am multe fotografii, pentru ca eram cumva contra-cronometru cand am realizat prima mea tarta cu fructe, dar promit ca am sa postez multe fotografii cand am sa fac urmatoarea tarta.

Buuun, incepem:
Pentru ALUAT avem nevoie de:
1 galbenus de ou
250 g faina
125 g unt
1 varf de cutit cu sare
50 ml apa
!Aceste cantitati sunt pentru o forma normala de tarta, de 26-28 cm in diametru!

Pentru CREMA de portocale avem nevoie de:
3 oua
200 ml suc de portocale
50 g amidon alimentar
50 g unt
100 g zahar
coaja de la 1 portocala (optional)

Pentru DECOR avem nevoie de cateva fructe: capsuni, fructe de padure, kiwi, piersici, caise, struguri, etc

Incepem cu ALUATUL de tarta:
Untul (la temperatura camerei) il framantam cu faina, apoi adaugam galbenusul si sarea. Incepem sa turnam apa, putin cate putin, pana aluatul este de consistenta normala, sa nu se lipeasca de maini. Atentie, este posibil sa nu fie necesar sa turnam toata apa!
Forma de tarta se unge cu putin ulei sau unt.
Aluatul se intinde cu facaletul/sucitorul intr-o foaie, pe care o aranjam frumos in forma, cu mana.
Tava cu aluatul se tine la frigider cel putin 1/2 ora.

Nu ne grabim sa facem in aceasta jumatate de ora crema de portocale, deoarece crema trebuie pusa in tarta calduta, asa ca asteptam mai intai sa se coaca tarta. In acest interval putem sa pregatim fructele cu care vom decora deasupra: le spalam temeinic, le taiem dupa bunul plac si le lasam la scurs intr-o strecuratoare.

Dupa o jumatate de ora scoatem tava de la frigider si incalzim cuptorul.
Pentru ca aluatul sa nu se stranga la copt, peste el punem o hartie de copt si peste aceasta aranjam, pe toata suprafata, boabe de fasole, de naut, de orez sau ce altceva avem noi prin casa, care la final se arunca.
Introducem tava in cuptor, la temperatura medie, pentru circa 20 de minute. Dupa 20 de minute scoatem hartia de copt cu continutul de boabe si mai lasam la cuptor tarta pentru inca 5 minute. Eu am avut focul destul de mic si tarta mea nu s-a rumenit asa cum trebuia. Asadar, lasati tarta sa se rumeneasca putin.
Cand este gata scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca si apoi scoatem din tava si punem pe un platou.

De-abia acum incepem sa ne ocupam de crema de potrocale:
Intr-o cratita amestecam cu telul ouale, zaharul, turnam laptele si apoi presaram putin cate putin amidonul, amestecand continuu. Apoi adaugam sucul de portocala.
Punem cratita pe foc si amestecam incontinuu pana cand crema se ingroasa si ajunge la consistenta unei budinci din aceea la plic, din comert.. :)
Apoi luam de pe foc cratita, adaugam untul si, optional, coaja de portocala si amentecam pana la incorporarea acestora. Lasam sa se racoreasca putin, amestecand din cand in cand in crema, pentru a nu se forma crusta deasupra.

Cand tarta este pusa pe platou, turnam peste ea crema calduta de portocale si lasam ca ambele sa se raceasca bine. Abia cand sunt reci decoram cu fructe. Apoi lasam la frigider macar 3 ore inainte de a o servi.

Sper sa va placa!