marți, 31 iulie 2012

Melci cu cacao si scortisoara


Este prima oara cand incerc sa fac melci. Si desi exista o reteta pentru aluat, de data aceasta am preferat sa folosesc aluat de foitaj, din acela mai gros, pentru placinta.

Avem nevoie de:
1 pachet aluat pentru foitaj gros
5 linguri de zahar
2 linguri de scortisoara
3 linguri cacao
1 cub mic de unt
4 linguri de miere (optional)

Lasam sa se decongeleze aluatul si cand il putem desface ne apucam de treaba. In primul rand punem la incalzit cuptorul.
Apoi, incepem sa ungem foaia de aluat cu unt. Sincer, mi-a fost lene, ar fi trebuit sa topesc untul, dar.. :)
Presaram pe toata suprafata aluatului zahar - la mine au fost cam 5 linguri, dar eu am avut o foaie de aluat dintr-o bucata; in unele pachete sunt cate doua foi, mai mici. In acest caz, micsorati cantitatile. Ideea este ca pe toata suprafata trebuie presarat : zahar, scortisoara si cacao. Cacaoa ar fi ideal sa o treceti printr-o sita.
Apoi incepem sa rulam cu maaare grija aluatul, pe latura mai lunga. Aluatul este in acest moment foarte moale, de aceea rularea necesita putina indemanare.
Din aceasta rulada taiem cu un cutit bine ascutit felii cam de 2 cm grosime.
Aceste mici rulade le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu spatii intre ele. Eu am copt in doua transe, ca nu incap toate deodata.
Si dam la cuptor pana se rumenesc, la foc mic spre mediu. Cam 20 de minute, asa.
Cand s-au rumenit, arata cam asa

Le puteti lasa asa, sau le puteti unge cu miere, dar asta numai dupa vreo 10 min de cand le-ati scos din cuptor. Si or sa arate asa:
Sunt foarte buni, servici reci!

marți, 24 iulie 2012

Rulada cu mere


Pentru o rulada de dimensiunea tavii normale de la cuptor avem nevoie de:
4 oua
4 linguri faina
6 linguri zahar (2 pentru mere si 4 pentru aluat)
1/2 lingurita praf de copt
4 buc mere (de dimensiune medie).

Merele se spala, se curata si se dau pe razatoarea mare.

Apoi se scurg bine (le puteti presa cu mana) si se aranjeaza cat se poate de uniform intr-o tava pe care am tapetat-o cu hartie de copt.


Presarati peste mere 2 linguri cu zahar.
In acest moment ar fi bine sa dati drumul la cuptor, sa aiba timp sa se incalzeasca.

Intr-un bol despartim albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma.

Intr-un alt bol mixam si galbenusurile pana devin spuma.

Apoi adaugam 4 linguri de zahar si mixam bine pana compozitia se deschide la culoare.


In acest moment se adauga faina si praful de copt si mixam putin pentru a se omogeniza compozitia.


Peste aceasta compozitie se varsa albusurile batute spuma

Si se incorporeaza atent, cu o lingura, cu o miscare de jos in sus.

Peste merele aflate in tava turnam aceasta compozitie si nivelam cu grija.

Apoi introducem tava in cuptor si coacem cam 15-20 de minute, la temperatura medie. Rulada este coapta cand aluatul de deasupra se rumeneste frumos.
Intre timp pregatim, pe masa, sau orice alta suprafata de lucru, un prosop de bucatarie, pe care asezam o foaie de hartie de copt.
Cand s-a rumenit rulada scoatem tava din cuptor
Si imediat rasturnam rulada pe hartia de copt pregatita pe masa si desprindem usor hartia de copt ce a fost in tava. Partea cu merele trebuie sa ajunga deasupra!
Ne apucam si rulam foaia, ajutandu-ne de hartia de copt pe care am varsat rulada. Sa rulati cat puteti de strans.
Eu am invelit rulada in hartia de copt de pe masa si am lasat-o sa se raceasca.
Cand este rece se taie felii de 1.5 cm, cu mare atentie si neaparat cu un cutit foarte bine ascutit.

Avand in vedere ca este o rulada foarte simpla si cu ingrediente (cat de cat) sanatoase, cred ca se poate da cu incredere si la copii.
Sa aveti inspiratie! :)

sâmbătă, 21 iulie 2012

Papanasi


Pentru aproximativ 10 papanasi avem nevoie de:
500 g branza dulce de vaci (foarte bine scursa de zer)
100 g zahar
2 oua
1/4 lingurita bicarbonat
2 linguri esenta de vanilie
200 g faina
smantana si dulceata pentru servit
ulei pentru prajit

Branza se amesteca intr-un vas cu zaharul si bicarbonatul.


Se incorporeaza apoi ouale si esenta de vanilie

Apoi faina (in acest punct ar fii bine sa folositi mixerul, cu paletele speciale pentru aluaturi)
Se mixeaza bine pana rezulta o compozitie omogena.

In cazul in care compozitia este prea lipicioasa, mai adaugati 1-2 linguri de faina.
Incepem si formam papanasii. Faceti bile de marimea unei mingii de golf (cam cat incape in podul palmei).
Intr-o farfurie in care avem putina faina punem bila si cu degetul incepem sa facem un orificiu (ca sa nu-i spun gaura), miscand usor degetul, invartind bila.




Formam si bilute mai mici, care vor constitui "motul" papanasului, in acelasi numar ca si papanasii formati.

Intr-o tigaie sau o cratita punem ulei la incins. Destul de mult ulei, avand in vedere ca papanasii trebuiesc prajiti in baie de ulei. Cand uleiul este bine incins, reducem flacara la intensitate medie si punem papanasii la prajit.
Stam pe langa ei, pentru ca trebuie sa-i intoarcem cand s-au rumenit si se rumenesc destul de repede.
Cand sunt frumos rumeniti (stiti voi: nici prea-prea, nici foarte-foarte), scoatem papanasii pe un platou in care am pus un servetel de hartie absorbanta.
Buuun, sa incepem sa montam un papanas.

Asezam baza, colacutul:
Punem in mijloc dulceata (eu am folosit de visine, romaneasca, din comert, o BUNATATE!)
Asezam gogosica "mot" deasupra, punem iarasi dulceata si cam 2 lingurite cu smantana.


Dupa cum vedeti, papanasii sunt foarte usor de realizat si sunt foarte, foarte gustosi!

vineri, 13 iulie 2012

Biscuiti cu gem de caise


Niste biscuiti foarte draguti - seamana mult cu cei din comert, dar cu mult mai putin zahar - ce se fac rapid (maxim 1 ora)

Pentru 3 farfurii intinse pline cu biscuiti avem nevoie de:
300 g unt
120 g zahar pudra
3 albusuri ou
480 g faina
1 1/2 fiole esenta de vanilie (sau 2-3 linguri cu esenta)
circa 150 g gem de caise

Mixam intr-un bol incapator untul cu zaharul pudra.

Pana avem o compozitie omogena, cand adaugam si albusurile de ou.

Mixam in continuare si apoi adaugam esenta de vanilie si faina. In acest moment ar fii bine sa inlocuim paletele la mixer cu cele speciale pentru aluat.

Ne oprim cand toate ingredientele sunt fain-frumos incorporate si avem un aluat destul de moale.

In acest moment incingem cuptorul si tapetam cu hartie de copt o tava.
Ne folosim de un pos cu un dui mai mare, sau, in lipsa acestora, cu o punga rezistenta, taiata la un colt.
Incepem sa formam floricele, dupa pricepere si rabdare.

Cu degetul facem o adancitura in mijloc, unde vom pune gemul de caise.

Formam biscuiti in toata tava, cu un spatiu mic intre ei. Apoi adaugam putin gem de caise in adancitura fiecarui biscuit.

Introducem tava in cuptorul preincalzit, la temperatura medie, pentru 10-15 minute, sau pana cand biscuitii se rumenesc usor pe margine.

Cum spuneam, din cantitatile mentionate la inceput, ies 3 farfurii pline cu biscuiti.



Nu sunt prea dulci, perfecti mai ales pentru copii.
Sper sa va placa! :)