joi, 21 noiembrie 2013

10 intrebuintari inedite ale cepei

Este bogata in antioxidanti, previne cancerul si diabetul si chiar trateaza raceala. In plus, reprezinta o baza delicioasa pentru foarte multe dintre mancarurile pe care le pregatim in fiecare zi. Ceapa este cu siguranta un aliment cu super-puteri fara de care preparatele noastre nu ar mai fi la fel de aromate. In plus, ea are o multime de alte intrebuintari si in afara bucatariei. Iata care sunt ele.

1. Calmeaza durerile cauzate de arsuri. Iar te-ai fript la aragaz? Nicio problema. Nu mai da fuga catre apa rece, ci du-te direct la locul unde ai ceapa. Taie una pe din doua si foloseste o jumatate pentru a unge locul dureros. In scurt timp, durerea va fi ameliorata.
 
2. Indeparteaza aschiile. Daca te-ai pricopsit cu o aschie care nu vrea sa mai iasa din piele, lipeste cu scotch o bucatica de ceapa cruda deasupra locului cu pricina. Dupa o ora, indeparteaza scotchul. Aschia va iesi, practic, singura.
 
3. Trateaza durerile de gat. Atunci cand ai mari probleme cu gatul, apeleaza cu incredere la ceaiul de ceapa. In 500 ml de apa, fierbe o ceapa, curatata si taiata in bucatele in prealabil. Dupa ce apa a fiert, scoate ceapa si serveste ceaiul.
 
4. Calmeaza iritatiile provocate de intepaturi. Te-a intepat un tantar ori o albina? Unge locul iritat cu o foaie de ceapa cruda. Senzatia neplacuta va fi ameliorata destul de rapid.
 
5. Vindeca acneea. Atunci cand te “lupti” cu un cos incapatanat, zdrobeste un sfert de ceapa intr-un mojar si amestec-o cu apa pana obtii o compozitie omogena. Aplica amestecul direct pe cosul cu pricina si lasa-l sa actioneze 30-40 de minute. Apoi, clateste cu apa si sapun.
 
6. Lustruieste metalul. Zdrobiti ceapa si combinati-o cu apa. Amestecati pana obtineti un fel de pasta. Folositi un prosop sau o carpa de bucatarie pentru a lustrui obiectele din metal cu amestecul obtinut anterior.
 
7. Curata gratarul. Taiati o ceapa pe din doua, infigeti furculita intr-una dintre jumatati si frecati gratarul cu jumatatea mai zemoasa a cepei pana cand acesta ramane curat. Nu uitati ca gratarul trebuie sa fie usor caldut atunci cand il curatati.
 
8. Indeparteaza insectele. Piseaza doi catei de usturoi si amesteca-i cu patru cepe zdrobite, 2 linguri de piper si 1 litru de apa. Taie un sfert de sapun si dilueaza-l in 5 litri de apa. Apoi, combina apa cu sapun cu amestecul de usturoi, ceapa si piper. Pune amestecul obtinut intr-o sticla tip spray si pulverizeaza solutia plantele care sunt atacate de insecte.
 
9. Curata rugina de pe cutite. Daca unul dintre cutitele tale a ruginit recent, trece-i lama de mai multe ori prin mijlocul unei cepe. Repeta procedeul pana cand rugina este indepartata complet.
 
10. Indeparteaza mirosul de vopsea. Abia ai renovat camera si totul iti miroase a vopsea? Uita de odorizantele scumpe. Curata doua cepe, taie-le pe jumatate si asaza-le intr-un bol. Pune bolul in mijlocul camerei. In cateva ore, mirosul de vopsea va disparea.