1/2 kg fasole alba
5-6 cepe mari (eu am folosit ceapa rosie)
2 capatani usturoi
cam 200 ml ulei
100 g pasta de tomate/bulion (cam 3 linguri cu varf)
sare, piper
Se pune fasolea la fiert si se schimba 3 ape in acest procedeu. Fierbeti apa separat intr-un alt vas pentru schimbarea apei la fasole (ca sa mearga mai repede tot procedeul de fierbere).
Intre timp curatam, spalam si tocam ceapa, curatam si zdrobim usturoiul.
Dupa ce schimbati si a treia apa la fasole puteti sa o lasati sa fiarba la foc mic pana se face praf. :) Oricum o vom pasa.
Scurgem fasolea fiarta, dar nu uitam sa pastram si 1 cana din apa in care a fiert (posibil sa mai fie nevoie, daca fasolea este prea seaca).
Dupa ce s-a scurs bine o pasam cu un blender sau printr-o masina de tocat.
Intr-o tigaie sau o cratita cu fund gros incingem uleiul si adaugam ceapa tocata. Calim usor ceapa si cand s-a facut sticloasa adaugam pasta de tomate/bulionul nediluate in apa.
Amestecam incontinuu si tinem la foc mic, pana ceapa se rumeneste frumos.
La fasolea pasata adaugam usturoiul zdrobit, sare si piper dupa gust.
Apoi incorporam jumatate din ceapa calita, inclusiv tot uleiul care exista in tigaie. Daca amestecul este foarte sec, mai adaugati apa in care a fiert fasolea.
Turnati fasolea intr-un vas, apoi puneti deasupra cealalta jumatate din ceapa calita.
Serviti cu muraturi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu