marți, 7 februarie 2012

Paine de casa impletita

Avem nevoie de:
1 kg faina pentru paine (tip 650) - merge si cu alt tip de faina, dar este mai buna cu acesta.
50 g drojdie proaspata, la temperatura camerei
1 lingurita sare
1 lingura zahar
circa 200 ml ulei
500 ml apa
vointa si rabdare :)

In primul rand cernem faina intr-un bol sau intr-o cratita incapatoare. Din kg de faina oprim in alt vas in jur de 6-8 linguri cu varf; este posibil sa nu avem nevoie de ele, depinde cum se formeaza aluatul.
Revenim la cratita de lucru si facem un "cuib" in mijlocul fainei.

Punem apa la incalzit intr-un vas si apoi incepem sa pregatim maiaua. Intr-un castronel punem drojdia si  lingura de zahar.

 Cu mana zdrobiti drojdia, turnati putina apa calda (calda, nu fierbinte!) si apoi dizolvati totul pana se topeste zaharul.
Acest amestec in turnati in "cuibul" de faina.
Presarati putina faina deasupra si lasati maiaua sa se activeze, langa o sursa de caldura (pe aragaz, cu un ochi pornit)

Avand in vedere ca lucram cu materii vii (drojdia), in maxim 15 minute viitoarea noastra painica va arata asa:

In acest moment adaugam 1 lingurita de sare (sau 1 lingura daca va place painea mai sarata) si 4 linguri de ulei din totalul de circa 200 ml.
Incepem framantarea aducand cate putin din faina de pe lateral si, atentie!, putin cate putin incorporam si apa calduta care ne-a ramas mai devreme (intre timp s-a racit, asa ca o mai incalziti putin).
Dupa ce incorporam si faina si apa, ar trebui sa avem un aluat de genul:

Pe care il rasturan pe blatul de lucru si il luam la "convins" :)

Trebuie sa aveti in vedere ca aluatul perfect pentru paine este usor moale si lipicios, dar sa nu se prinda de maini. Asadar, adaugati faina ori de cate ori credeti ca este nevoie (nu uitati ca am oprit 6-8 linguri la inceput - folositi-va de ele, daca este cazul).
Dupa ceva munca de "convingere" aluatul care nu se mai lipeste de maini ar trebui sa fie asa:

Intr-o alta cratita unsa cu ulei punem aluatul rezultat si acoperim cu folie alimentara. Cu totii stim ca aluaturile dospite se acopera cu prosop de bucatarie. Va recomand folia de plastic pentru ca in acest fel se anuleaza orice curent de aer care ar putea disturba dospitul.
Lasam la loc cald sa creasca pana umple cratita - aproximativ 20 de minute in cazul drojdiei proaspete. Daca am fii folosit drojdie uscata ar fii durat mai mult.

Presaram putina faina pe blatul de lucru si rasturnam aluatul.
Din nou framantam aluatul, cel putin 5 minute. Ganditi-va ca framantand mai mult, painea va deveni mai pufoasa. Deci, nu aveti limita la framantat, daca aveti rabdare. :) In aceasta etapa este de preferat sa nu se mai adauge faina, decat daca aluatul se lipeste de maini.
Cand consideram ca nu mai putem :) lasam aluatul sa respire cam 15 minute, timp in care pregatim tavile de copt. Eu folosesc tavi de chec, pe care le spal, usuc foarte bine si apoi le ung temeinic cu ulei.
Impartim aluatul in 6 bucati aproximativ egale
Apoi fiecare bucata o rulam intr-o bagheta de 40-50 cm.
Luam 3 baghete si incepem sa le impletim.








Asezam frumos painicile in tava

si le lasam sa creasca, la loc cald, pana ajung sa umple formele de copt. Durata acestei etape depinde de cat de cald este in incapere. La mine dureaza de obicei 1 ora.
Cand aluatul este cam asa

ungem painile cu ulei pe deasupra folosind o pensula. Apoi le introducem in cuptorul deja incalzit, pe un gratar fixat la jumatatea cuptorul, pe treapta medie de flacara.
Urmarim procesul de coacere si cand painile s-au rumenit deasupra incercam cu o tepusa de frigaruie, sa vedem daca sunt coapte si la mijloc. Daca tepusa iese curata, sunt gata.
Le scoatem imediat din forme (ar trebui sa cada singure, cand inclinam forma), pe un servet de bucatarie, le ungem cu ulei pe toate partile si apoi le invelim in prosoape de bucatarie si acolo le lasam pana se racesc complet.


Frumusetea de paine se taie dupa 3-4 ore dupa ce s-a racit, sau chiar a doua zi daca o coaceti mai pe seara.

Stiu ca pare greu, dar este chiar simplu sa faci paine. Iar satisfactia pe care o ai cand gusti din painica facuta de tine este inegalabila! :)
Primul care se incumeta sa faca paine si dovedeste asta cu foto, are un cadou surpriza din partea mea! :)) Se incumeta cineva? :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu