Prajitura cu portocale este ideala pentru perioada sarbatorilor de iarna, pentru ca in casa va mirosi divin a portocala. Insa o puteti incerca in orice anotimp, mai ales daca doriti un desert mai putin dulce si mai mult acrisor.
Avem nevoie de:
unt 200 g
faina tip 000 - 750 g (3 pahare de 250 ml)
lapte 150 g
drojdie uscata 1 lingurita
zahar 1 pahar de 250 ml + 1 lingura (pentru aluat)
portocale mai maricele 2 buc
1 varf de cutit cu sare
Amestecam drojdia cu laptele caldut, 1 lingura de zahar si sarea.
Punem acest amestec intr-un loc cald, pana se formeaza spuma deasupra.
In cazul in care spuma intarzie sa-si faca aparitia, aprindeti un ochi la aragaz, lasati sa arda puternic cateva minute, il stingeti, apoi lasati vasul pe acest ochi si drojdia va incepe imediat sa se activeze.
Punem untul si faina intr-un bol
Si le framantam pana se formeaza firimituri
Peste acestea turnam amestecul cu lapte si framantam un aluat moale si nelipicios.
Bolul in care se afla aluatul se acopera cu o folie de plastic alimentara si se lasa sa creasca putin, timp in care pregatim umplutura de portocale.
Portocalele se spala temeinic, inclusiv cu burete si detergent de vase.
Decojim una dintre portocale, eventual intr-o forma in care cojile pot fi folosite ca decor.
Taiem in cuburi ambele portocale (una decojita si una intreaga).
Punem portocalele intr-un blender si le maruntim temeinic.
Peste portocale adaugam zaharul si amestecam.
Asta-i tot ce-i facem umpluturii. Deloc complicat, nu-i asa? :)
Revenim la aluat, pe care il impartim in 2 bile.
Pregatim vasul in care vom coace prajitura. Eu am folosit o forma rotunda pentru blat de tort, dar nu am fost inspirata pentru ca tot sucul din umplutura a curs in cuptor si a fost un mare fum la mine in bucatarie. Asadar, folositi o cratita rezistenta mai degraba, tapetata cu hartie de copt. Incalziti si cuptorul pentru ca imediat il vom folosi.
Intindem o foaie de aluat cu dimensiunea apropiata de cratita in care vom coace prajitura, apoi o instalam in aceasta.
Turnam umplutura
Intindem si a doua foaie de aluat pe care o potrivim cu grija deasupra umpluturii. Este necesara putina indemanare deoarece umplutura este moale.
Punem prajitura in cuptor si o lasam sa se rumeneasca la o temperatura medie.
Scoatem prajitura cand s-a rumenit si imediat o ungem deasupra cu putin unt.
Acum o lasam sa se raceasca complet, apoi o scoatem din forma si o ornam dupa bunul plac.
Si o sectiune
Este foarte important sa nu tineti aceasta prajitura la frigider, deoacere se vor intari foarte tare foile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu