marți, 23 aprilie 2013

CUM SA VOPSIM NATURAL OUALE DE PASTE





Traditia de Paste, la noi in tara si in multe alte parti ale Europei, este de a vopsi oua fierte in culori vii precum rosu, verde, albastru, galben. Vopsirea oualor nu este dificila si chiar este o activitate placuta pe care o poti face acasa impreuna cu familia. Este mult mai distractiv si mult mai sanatos sa vopsesti ouale acasa folosind coloranti naturali, decat sa le cumperi gata vopsite cu coloranti chimici, din supermarket. Abordarea ecologica a vopsirii oualor presupune utilizarea colorantilor naturali proveniti din legume si fructe care iti ofera o gama larga de culori. Poti obtine oua minunat colorate folosind urmatoarele:

Sfecla rosie, zmeura sau suc de rodie – culoarea rosu
Seminte de chimen, sofran – culoarea galben
Afinele, varza rosie – culoarea albastru/violet
Spanac, patrunjel – culoarea verde
Boabe de cafea, foi de ceapa, ceaiul negru – culoarea maron/bej 
Cum procedam pentru a vopsi ouale folsind coloranti naturali?

Ouale se spala bine, se fierb si apoi se sterg cu otet, inainte de a fi vopsite. Ca o sugestie, ar fi bine sa folosesti oua cu coaja alba pentru a obtine cele mai vii culori. Taie in bucatele mici fructele sau legumele cu care vrei sa colorezi si pune-le sa fiarba, intr-un vas cu apa si putina sare. Timpul de fierbere este de aproximativ 30 minute. Scoate fructele sau legumele din vasul in care au fiert si adauga 2-3 linguri de otet in apa colorata pentru a crea o aciditate care sa ajute vopseaua sa ajunga in coaja oului. Apoi pune ouale in vas si tine-le 10 min sau chiar mai mult, in functie de cat de intensa doresti sa fie culoarea.
Dupa ce le scoti din vas, lasa-le sa se usuce pe un prosop de hartie, apoi sterge-le cu o carpa moale pe care ai pus cateva picaturi de ulei sau cu o bucatica mica de slanina. Preferabil neafumata slanina, ca sa nu imprumute mirosul. :)

Pentru a obtine oua cu modele de frunze, ia o frunza de patrunjel (sau marar sau petale de flori sau trifoi, lasati imaginatia sa zburde!), fixeaz-o pe ou cu un strop de ulei si apoi inveleste oual bine cu un ciorap de nailon (dres de dama), astfel incat frunza sa ramana fixata. Leaga la capete cu ata si apoi scufunda oul in vopsea asa cum am descris mai sus. Dupa vopsire si dupa ce oul s-a uscat bine, indeparteaza dresul, frunza folosita si apoi da-i oului luciu.

Pentru modele cu dungi poti folosi paie sau elastice plate de bani (vezi foto de mai jos), care se fixeaza la fel ca si frunzele. In cazul elasticelor, nu mai este necesar sa se inveleasca oul in dres.

Pentru a obtine diverse desene, pune cateva picaturi de ceara sau suc de lamaie inainte de a le scufunda in vopsea.

Cateva idei de decorare:

Sfacla rosie si ceapa rosie pentru vopsea ROSIE:




Model cu dungi/banda
Modele variate cu frunze, dungi si stelute
Modele variate cu trifoi, frunza de patrunjel, etc
Modele cu frunze
Modele cu spic de grau si modele geometrice
Modele cu frunze si dungi



Poate unele culori nu sunt perfecte asa cum ies cele vopsite cu coloranti chimici, dar cu siguranta sunt mult mai safe, mai ales pentru copii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu