sâmbătă, 4 mai 2013

Guguluf aromat cu fructe confiate si uscate


Va prezint o prajiturica buna-buna, super aromata si de efect: guguluf cu aroma de portocale si fructe confiate si uscate.

Pentru un guguluf mediu avem nevoie de:
300 g faina
250 g zahar
50 ml ulei
3 oua
1 plic praf de copt (daca folositi din cel cu sofran este si mai bine)
1 fiola esenta de vanilie
1 portocala medie
50 g fructe confiate, la alegere (eu am folosit kiwi, papaya, ananas)
50 g fructe uscate, la alegere (am folosit stafide aurii si merisoare) ! atentie! fructele uscate NU trebuiesc hidratate la aceasta reteta.



Pentru glazura:
1 albus
150 g zahar pudra
1 lingurita suc de lamaie
cateva bucatele de fructe confiate/uscate

Sa purcedem la realizarea acestei minuni aromate! :)

Spalam temeinic portocala, cu burete si detergent de vase, apoi o clatim bine-bine. Taiem portocala in cubulete pe care apoi le mixam intr-un blender pana obtinem o pasta.


Intr-un vas punem galbenusurile, zaharul, uleiul si pasta de portocala.
Cu un mixer vertical (sau tel) omogenizam bine ingredientele.
Apoi peste acest amestec adaugam faina amestecata cu praful de copt. Incorporam usor cu un tel sau lingura de lemn.
In acest moment ar fi bine sa incalziti cuptorul.
Intr-un alt vas batem albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare, pe care o adaugam peste primul amestec.
Apoi incorporam usor, cu miscari ample, de jos catre sus.
In compozitie adaugam fructele uscate si confiate
Amestecam usor si apoi turnam cu grija compozitia intr-o forma de guguluf.
Daca aveti o forma normala de guguluf, aceasta trebuie unsa cu ulei/unt apoi tapetata cu faina. Daca aveti forma de silicon, puteti turna compozitia direct. Eu totusi am uns cu putin ulei forma.

Guguluful se pozitioneaza cat mai sus in cuptor. Daca aveti un cuptor naravas ca al meu (care arde partea de jos a prajiturilor), puteti plasa sub forma o tava (fara apa).

Coaceti guguluful la foc mediu in primele 10 minute, apoi la foc minim pana este gata, circa 50 minute (in total). Dupa primele 15 minute puteti deschide usa cuptorului sa verificati starea prajiturii. Guguluful este copt cand trece proba scobitorii, adica atunci cand il intepati cu o scobitoare, scobitoarea sa iasa din el uscata. Va recomand sa stati pe langa cuptor si sa-l verificati des pentru ca se arde foarte usor. Asa ca atunci cand scobitoarea a iesit curata, afara cu el de la caldura!

Dupa ce s-a copt, scoatem prajitura din cuptor si o lasam cam 10 minute, apoi o scoatem din forma, preferabil pe un gratar, unde o lasam pana s-a racit complet.

Cand guguluful s-a racit putem prepara glazura:
Amestecam albusul de ou cu zaharul si sucul de lamaie cu un tel sau cu mixerul pana rezulta o pasta frumoasa alba. Cu ajutorul unei pensule glazuram partial guguluful si imediat il decoram cu cateva fructe. Aceasta glazura este preferata mea. Veti vedea ca si atunci cand o taiati se va comporta foarte frumos, in sensul ca nu se sparge/crapa.



Va va incanta simturile, promit! :)

Va doresc tuturor Paste Fericit, cu Lumina in casa si in suflete!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu