Pentru 3 salamuri de biscuiti mari avem nevoie de:
1 kg biscuiti populari
1 pachet de unt
50 g cacao
1/2 kg rahat
200 g stafide
2 pliculete zahar vanilinat
2 fiole esenta de rom + 2 lingurite (pentru stafide)
300 g zahar
1 litru lapte
foi de celofan
100 g nuca de cocos/nuca macinata sau 50 g pudra de cacao (optional)
Mai intai trebuie sa pregatim ingredientele, faza care ne ia cel mai mult timp.
Spalam stafidele si le lasam la inmuiat in apa cu 2 lingurite esenta de rom. Preferabil aceasta operatiune o facem cu vreo 2 ore inainte. Cand stafidele se hidrateaza suficient, le punem la scurs intr-o strecuratoare.
Rupem biscuitii cu mana
Taiem rahatul in cubulete, pe un blat pudrat cu zahar pudra. Nu taiati rahatul in faina, decat atunci cand faceti cozonaci.
Incepem sa facem sosul de cacao:
Punem laptele intr-o cratita la foc mic si cand s-a incalzit adaugam zaharul, amestecand pana la topirea acestuia. Apoi adaugam cacaoa, cernuta printr-o sita mica sau o strecuratoare de ceai mai mare. Cacaoa se adauga in ploaie, cate putin, timp in care amestecam continuu.
La final adaugam si zaharul vanilinat.
Dam cratita de pe foc si adaugam untul taiat cubulete
Amestecam usor pana la incorporare. Lasam sa se mai racoreasca sosul putin si apoi adaugam fiolele cu esenta de rom.
Va recomand ca in acest punct sa gustati din sos, sa verificati daca are suficient zahar. Daca credeti ca nu este destul de dulce, mai adaugati 2-3 linguri cu zahar.
Intr-un vas incapator punem biscuitii, rahatul si stafidele
Apoi adaugam sosul de cacao
Si incepem sa amestecam usor, cu o spatula sau o lingura de lemn, pana se omogenizeaza toata compozitia.
Cam asta este compozitia. Acum incepem sa formam salamurile.
Intindem o foaie de celofan si presaram putina nuca de cocos.
Apoi asezam cam o treime din compozitie
Incercam sa-i dam o forma cilindrica, ajutandu-ne de o lingura.
Presaram putina nuca de cocos deasupra compozitiei
Si incepem sa rulam, ajutandu-ne de foaia de celofan. Nu e mare filosofie si daca nu iese bine din prima, desfacem si mai incercam o data. :)
Eu am facut 2 salamuri mari si 2 mici.
Salamurile merg la frigider cel putin pana a doua zi. Din experienta va spun ca un salam de biscuiti este cel mai bun dupa vreo 2 zile de stat la rece.
Si a doua zi.. se degusta... :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu