joi, 8 martie 2012

Mucenici moldovenesti

Intotdeauna m-au fascinat mucenicii moldovenesti, mult mai sofisticati si buni fata de cei muntenesti.
Pentru ca maine se consuma asa ceva, dis de dimineata am inceput sa impletesc colacei.
Pentru 20 de mucenici avem nevoie de:
faina tip 000 - 550 g
apa (calda) - 125 ml si 300 ml pentru sirop
drojdie uscata - 1 plic
lapte (cald) - 125 ml (+ 3 linguri pentru uns)
zahar 150 g pentru aluat si 150 g pentru sirop
oua - 1 pentru aluat si 1 pentru uns
unt - 80 g
sare - 1 lingurita
miere - cam 3 linguri
nuca macinata - 100 g
optional 1 lingura esenta de vanilie pentru sirop

In prima faza facem aluatul astfel:
Punem intr-un vas incapator (bol, cratita) faina, sarea, drojdia si zaharul. Adaugam 1 ou, untul, laptele si apa (caldute, nu fierbinti). Incepem sa framantam aluatul (cam 20-25 minute), pana acesta devine elastic si nu se lipeste de maini. Este destul de solicitanta aceasta etapa, dar merita!
Punem aluatul intr-un vas, acoperim cu folie de plastic si lasam la crescut, in loc cald, cam 1 ora.
Dupa ce aluatul a crescut il asezam pe masa de lucru (presarata cu faina) si il impartim in 20 de bile aproximativ egale. O bila trebuie sa fie de dimensiunea unui ou.
Din fiecare bila formam cate un snur lung si subtire cam de grosimea unui creion. Asezam snurul "in doua" si incepem sa impletim.


Se prind capetele impletiturii si se formeaza un colacel
Pe care apoi il rasucim, sa formam un 8.

Dupa 20 de astfel de operatiuni, punem mucenicii in tavi tapetate cu hartie de copt si lasam sa creasca inca 1 ora.

Intre timp pregatim siropul din 150 g de zahar, 300 ml de apa si 1 lingura esenta de vanilie. Se pune zaharul intr-un vas, se toarna apa si esenta, se dizolva zaharul, se pune la fiert si lasam sa fiarba cateva clocote, stingem focul si racim siropul. Nu e deloc mare filozofie.
Dupa ce s-a scurs ora si mucenicii au crescut, ii ungem cu un amestec din 1 ou batut + 3 linguri de lapte.

In cuptorul preincalzit introducem tava cu mucenicii, la o temperatura medie, pana cand acestia s-au rumenit frumos.

Imediat ce i-am scos de la cuptor, insiropam mucenicii cu siropul preparat, folosindu-ne de o pensula sau o lingura (fiti generoase cu siropul, chiar daca curge in tava - asa se insiropeaza si baza, ca sa nu zic "fundul").
Dupa sirop, ungem mucenicii cu miere si presaram nuca macinata.
Lasam in tava pana se racesc,  timp in care isi trag fix atata sirop cat au nevoie.

Cam asta a fost. :)
Si cam asta a rezultat
Da, sunt foarte buni! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu