joi, 31 ianuarie 2013

Branza de casa pentru copii


Pentru o branzica proaspata de casa naturala si buna-buna avem nevoie de:

1 litru lapte
200 g iaurt

Am facut aceasta reteta si cu lapte UHT (Dorna 3.5% grasime), dar si cu lapte proaspat cumparat de la dozatoarele Fermei Pantelimon (grasime intre 3.8 si 4.2%) si in ambele variante am beneficiat de o branzica buna pentru Ruxandra. Laptele proaspat l-am strecurat si fiert inainte.

Laptele se pune intr-o oala si se incalzeste, la foc mic, pana se infierbanta, dar fara sa ajunga la fierbere.

Se rastoarna iaurtul

Si amestecam cu o lingura/spatula de lemn bine - bine pana cand vedem cum laptele incepe sa se imbranzeasca

Amestecam in continuare pana incepe sa se desprinda branzica de zer


In acest moment stingem focul si lasam sa se adune branza.

Lasam cam 15 minute, timp in care pregatim o sita deasa sau o strecuratoare cu un tifon deasupra. In lipsa de tifon putem folosi chiar si un prosop de bucatarie.

Rasturnam branzica

O lasam putin la scurs, apoi cu o lingura ii dam o forma ovala

Punem deasupra o farfuriuta, peste care punem o greutate

Si lasam in continuare la scurs.
Cine foloseste tifon, strange tifonul bine si apoi pune o greutate deasupra.

Cand considerati ca nu se mai scurge zer, transferati branzica intr-un recipient in care sa o tineti la frigider.


Din aceste cantitati rezulta in jur de 300 g branzica, uneori mai putin, alteori mai mult, in functie de grasimea laptelui si a iaurtului.

Sper sa o incercati, este o varianta mult mai sanatoasa fata de produsele comercializate in magazine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu