luni, 5 octombrie 2015

Gem de prune
Acest gem de prune este unul din gemurile preferate ale familiei mele. Se face foarte usor si este de-a dreptul delicios!

Avem nevoie de:
3 kg prune cu samburii scosi (trebuie sa cumparati undeva la 3,4 - 3,5 kg)
1,5 kg zahar
sucul de la 1 lamaie.
optional: 1 baton de scortisoara, esenta de rom (se adauga dupa fierbere, imediat ce s-a oprit focul)


Prunele spalate si cu samburii scosi se aranjeaza in vasul in care se va fierbe gemul: un strat prune, un strat zahar si asa mai departe, ultimul strat fiind de zahar. Vasul cu prunele se lasa la rece minim 4 ore sau chiar peste noapte (varianta ideala).

Eu am preferat sa le las peste noapte, in balcon, si a fost foarte bine, deoarece a doua zi dimineata vasul arata asa:
Punem gemul la fiert, mai intai la foc iute si, dupa ce incepe sa fiarba, la cel mai mic foc.
Este necesar sa amestecam periodic, deoarece gemul de prune are tendinta de a se lipi de vas.

Dupa vreo 2 ore de fiert, gemul meu arata asa:
dar inca nu dadea semne ca ar vrea sa se lege siropul, iar culoarea incepea sa se inchida, asa ca am adaugat sucul de la 1 lamaie. Daca doriti, tot acum puteti adauga si un baton de scortisoara in vasul cu gem.
Dupa aproximativ inca 1 ora, gemul s-a legat, asa ca am luat vasul in care fierbea de pe foc si am inceput sa il transfer in borcane sterilizate. In cazul in care ati ales optiunea de a folosi si esenta de rom, dupa ce ati luat vasul de pe foc adaugati esenta si amestecati de cateva ori, pentru a se evapora alcoolul din aceasta.

Cum se sterilizeaza borcanele:
Borcanele spalate si limpezite bine, bagate in cuptorul cald (cu gura in sus), lasate sa se usuce pe tava cuptorului 5-10 min, dupa care oprim cuptorul si le lasam sa se raceasca in cuptor.
Capacele metalice ale borcanelor trebuiesc sterilizate prin fierbere, dupa care se sterg foarte bine. Daca le sterilizati in cuptor, se va topi/dezlipi membrana din cauciuc din interior - sunt patita! :)

Bun, gemul de prune este gata si arata tare bine!Culoarea nu s-a mai inchis, ramanand un rubiniu frumos.

Dupa ce am umplut borcanele cu gem, am infiletat bine capacele acestorasi le-am intors cu capacele in jos pentru 5-10 minute

Aceasta este cantitatea de gem ce a rezultat.

Prin intoarcerea borcanelor invers se creeaza o pelicula ce nu va permite aerului sa patrunda, iar gemul se va pastra mult timp, in conditii foarte bune.
Dupa cel mult 10 minute, se intorc borcanele cu capacele in sus si se lasa la racit, preferabil pana a doua zi. A doua zi se depoziteaza in camara si in iarna ce urmeaza se degusta cu multa placere!Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu