sâmbătă, 21 iulie 2012

Papanasi


Pentru aproximativ 10 papanasi avem nevoie de:
500 g branza dulce de vaci (foarte bine scursa de zer)
100 g zahar
2 oua
1/4 lingurita bicarbonat
2 linguri esenta de vanilie
200 g faina
smantana si dulceata pentru servit
ulei pentru prajit

Branza se amesteca intr-un vas cu zaharul si bicarbonatul.


Se incorporeaza apoi ouale si esenta de vanilie

Apoi faina (in acest punct ar fii bine sa folositi mixerul, cu paletele speciale pentru aluaturi)
Se mixeaza bine pana rezulta o compozitie omogena.

In cazul in care compozitia este prea lipicioasa, mai adaugati 1-2 linguri de faina.
Incepem si formam papanasii. Faceti bile de marimea unei mingii de golf (cam cat incape in podul palmei).
Intr-o farfurie in care avem putina faina punem bila si cu degetul incepem sa facem un orificiu (ca sa nu-i spun gaura), miscand usor degetul, invartind bila.




Formam si bilute mai mici, care vor constitui "motul" papanasului, in acelasi numar ca si papanasii formati.

Intr-o tigaie sau o cratita punem ulei la incins. Destul de mult ulei, avand in vedere ca papanasii trebuiesc prajiti in baie de ulei. Cand uleiul este bine incins, reducem flacara la intensitate medie si punem papanasii la prajit.
Stam pe langa ei, pentru ca trebuie sa-i intoarcem cand s-au rumenit si se rumenesc destul de repede.
Cand sunt frumos rumeniti (stiti voi: nici prea-prea, nici foarte-foarte), scoatem papanasii pe un platou in care am pus un servetel de hartie absorbanta.
Buuun, sa incepem sa montam un papanas.

Asezam baza, colacutul:
Punem in mijloc dulceata (eu am folosit de visine, romaneasca, din comert, o BUNATATE!)
Asezam gogosica "mot" deasupra, punem iarasi dulceata si cam 2 lingurite cu smantana.


Dupa cum vedeti, papanasii sunt foarte usor de realizat si sunt foarte, foarte gustosi!

4 comentarii:

  1. ia vezi astia se compara cu ai tai ?:)) http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151126089885824&set=a.426963385823.214473.587170823&type=3&theater

    RăspundețiȘtergere
  2. Buni,buni,buni de tot papanasii tai - semneaza UN MOFTUROS

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Excelent, ma bucur! ( si eu am acasa un mofturos, asa ca mai mult retete pentru mofturosi postez) :))

      Ștergere